کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی باعنوان "حکم تکلیفی انجام کارهای منزل توسط زوجه"
کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی باعنوان "حکم تکلیفی انجام کارهای منزل توسط زوجه" به همت معاونت پژوهشی دانشگاه شهید مطهری واحد خواهران مشهد برگزار شد.
معاونت پژوهشی دانشگاه شهید مطهری واحد خواهران مشهد با همکاری اداره کل آموزش دفتر تبلیغات خراسان، شورای عالی انقلاب فرهنگی و جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی خراسان در روز چهارشنبه ۱۱ آبان ماه کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی را به صورت حضوری و مجازی در دانشگاه شهیدمطهری واحد خواهران مشهد باحضور گسترده اساتید و دانشجویان برگزار نمود.
در این کرسی ایدهی «وجوب انجام کارهای منزل بر زوجه» توسط خانم دکتر ابراهیمی معاونت پژوهشی دانشگاه شهید مطهری مطرح شد و توسط اساتید ناقد، حجت الاسلام و المسلمین دکتر بهرامی عضو مجلس خبرگان رهبری و حجت الاسلام و المسلمین دکتر یزدانی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
دبیرعلمی جلسه خانم محسنی توضیحاتی را پیرامون این نشست بیان کرد.
در این نشست ابتدا خانم دکتر ابراهیمی به ارائه مقاله ی خود پرداخته، بیان داشت که حکم وجوب کارهای منزل توسط زوجه را می توان از منابع شیعی استنباط نمود . وی مهمترین مستند خود را قاعده معاشرت به معروف، عنوان کرد و توضیح داد در این نوشته، ثابت بودن این قاعده با گستره شمول هر دوطرف زوجیت، مفروغ عنه است.
وی افزود: معروف، چهار شاخصه اصلی دارد که ادعا می شود انجام کارهای منزل توسط زوجه، هر چهار شاخصه را دارا می باشد.
ایشان در ادامه با استدلالهایی به موافقت عقل، شرع، عرف و اخلاق با این امر اشاره نمود.
و در پایان فروعی مترتب بر این مساله همچون، ضرورت ملاحظات فردی در معروف، اجرت المثل و احکام نشوز را بیان کرد.
آقای دکتر بهرامی به عنوان ناقد اول به بررسی و تحلیل مطالب ارائه شده پرداخت. وی قاعده مندی وجوب معاشرت به معروف را به چالش کشیده، موافقت عقل با این حکم را محل تامل دانست. عضو خبرگان رهبری در بحث شاخص اخلاق نیز نقدی داشته، انجام کارهای منزل توسط زوجه را با کرامت قائل شدن برای وی سازگار ندانست.
در ادامه این نشست آقای دکتر یزدانی ضمن بیان خرسندی از برگزاری اینگونه نشست ها بیان داشت یکی از ایرادات این مبحث واژه حکم تکلیفی است که بهتر بود به جای آن از حکم وضعی الزام استفاده می شد. وی افزود موضع قانونگذار در این نگاشته جای خلا دارد و باید مورد تحقیق و بررسی قرار می گرفت. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی در پایان بیان داشت در این نگاشته شاهد خلط بین مبانی و منابع می باشیم، چراکه به ادله ای همچون عقل، عرف و اخلاق استدلال شده است.
سپس دکتر ابراهیمی به این ایرادات پاسخ گفت و بیان داشت، حکم وجوب معاشرت به معروف بر خلاف تصور عمومی، از آیه عاشروهن استفاده نشده بلکه مستند آن آیه لهنّ مثل الذی علیهنّ بالمعروف، می باشد. درباره خلط مبانی و منابع نیز این توضیح بیان شد که در این نوشته فقط یک دلیل وجود دارد و آن وجوب معاشرت به معروف است نه اینکه عقل و عرف و اخلاق به عنوان دلیل بیان شده باشد.
در پایان این کرسی ترویجی دانشجویان و اساتید حاضر در جلسه پرسش هایی را مطرح نمودند که توسط خانم دکتر ابراهیمی پاسخ داده شد.