تبیین معنای نشوز، بررسی آثار آن و تطبیق آن با مصادیق جدید- زینب سادات ضیائی

نشوز واژه‌ای قرآنی است که در آیات 34 و 128 سوره‌ی نساء صراحتا وارد شده‌است. با این تفاوت که در آیه­ی 34 سوره­ی نساء در معنای خاص خود برای زنان و در آیه­ی 128 سوره­ی نساء در معنای خاص خود برای مردان به کار رفته است؛ به طور‌کلی معنای نشوز را می­توان به نوع خاصی از روابط نابهنجار بین زوجین اطلاق کرد. با توجه به تغییر روند زندگی اجتماعی افراد و نگاه جدید آنها به نوع روابط اجتماعی و خانوادگی لزوم تبیین دقیق و جامع معنای نشوز برای تطبیق آن با مصادیق خصوصا مصادیق جدید جامعه‌ی امروز روشن می­شود چرا که نوعا در این مسئله از طرف افرادی نقد یا دست کم شبهه وارد می­شود که ناشی ازخلط و اشتباه در تطبیق مصادیق بر معنای نشوز است.

لذا در این مقاله به تبیین معنای نشوز و بررسی آثار فقهی و حقوقی آن و به دلیل ارتباط مستقیمی که این مقوله با تمکین و عدم تمکین دارد به بررسی و تعریف تمکین و عدم تمکین پرداخته شده است. در ادامه با توجه به هدفی که در این مقاله دنبال می­شود و آن تطبیق دقیق و صحیح مصادیق با معنای نشوز است به شناسایی مصادیق پرداخته و درنتیجه دریافت می­شود که مهم‌ترین مصداق نشوز تمایل برقراری ارتباط با غیر برای هر یک از زوجین می­باشد.

کلمات کلیدی : نشوز زن، نشوز مرد، تمکین، آثار نشوز، مصادیق نشوز

دانلود فایل